Navigáció

Tartalom

Tájékoztató idősek részére a koronavírus ideje alatti csalásokkal kapcsolatban

Typ: egyéb
Tájékoztató idősek részére a koronavírus ideje alatti csalásokkal kapcsolatban A koronavírus-járvány megelőzése érdekében a kormány, rendelete alapján, kéri az idősek otthon tartózkodását. Ezt a helyzetet sajnos a csalók is kihasználják, és vagyoni kárt okozhatnak.
Kérjük Önöket, hogy a következő pontokra figyeljenek:
- ha valaki bekopog vagy becsenget Önhöz, mielőtt ajtót nyitna, kérjük, győződjön meg róla, milyen szándékkal érkezett az illető.
- ha valaki felkeresi, hogy vérnyomást, lázat mérjen és elvégzzze a COVID-19 tesztet, kérjük, legyen körültekintő, mivel az illető lehet csaló, aki hamis tesztelésért kíván pénzt kicsalni Öntől.
- ha valaki felajánlja, hogy bevásárol Önnek, győződjön meg róla, hogy városi/községi szolgáltatásról van-e szó. Soha ne adjon az áruért előre pénzt!
- ha valaki felajánlja Önnek védőmaszk vagy fertőtlenítőszer eladását, ne fogadja el, feleslegesen drága és rossz minőségű lehet.
- ha valaki „előnyős” dokumentum, szerződés vagy bármilyen irat aláírására próbálja Önt meggyőzni, és az ön részére nem ismeretes a szerződés tartalma, nagy valószínűséggel csalásról van szó.
- ha e-mailben jutányos feltételek mellett ajánlanak kölcsönt, pénz- vagy ingatlan befektetést, illetve pénzitézmény váltását, kérjük, győződjön meg az üzenet hitelességéről.
- legyen óvatos on-line vásárláskor, elsősorban ha keresett árucikket (védőmaszk, fertőtlenítő, gumikesztyű) vásárol. Vásárláskor kérje ki hozzátartozója vagy egy másik, Ön által megbízhatónak tekintett személy véleményét.
Ha Ön ilyen vagy ehhez hasonló bűncselekmény szemtanúja, kérjük, haladéktalanul forduljon segítségért a 158-as telefonszámon. Ha úgy érzi, hogy csalásnak esett áldozatul, forduljon az lakhelye szerinti illetékes szervekhez telefonon (hétfőtől péntekig 8:00 – 15:00 óra között a 037/6549324 számon) vagy on-line a www.prevenciakriminality.sk oldalon, ahol további részleteket is talál.


Melléklet

Készítve: 9. 4. 2020
Legutóbbi frissítés: 9. 4. 2020 9:42
Szerző: Správca webmaster